Bij een nieuwbouw of verbouwing krijg je veel te maken met bouwtekeningen. Omdat hetgeen wat je wilt nog niet bestaat en gebouwd is, is dit vrijwel het enige waar je aan kunt zien wat het gaat worden. Maar hoe lees je ze nou eigenlijk, en wat heb je er aan naast een algemeen beeld van het nieuwe gebouw?
De plattegrondtekening
Dit is de meest bekende en gebruikelijke bouwtekening, de plattegrond. Dit geeft je meteen een beeld over de oppervlakte, indeling en basisvoorzieningen. Ook de details staan hier allemaal op, zoals de locatie en hoeveelheid van stopcontacten, de afmetingen van kozijnen en de richtingen die deuren opvallen. Check dus vooral ook die details die je anders eventueel over het hoofd zou kunnen zien. Je hebt voordat het gebouwd is nog enige invloed, daarna niet meer. Let bijvoorbeeld ook op de plaatsing van de ramen voor een ideale lichtinval, en de hoogtes van bepaalde ruimtes.
De technische specificaties
Bij een bouwtekeningen zit er in de meeste gevallen ook een technische omschrijvingslijst bij. Deze vormt een lijst met alle bouwmaterialen die gebruikt worden tijdens de bouw. Het zal de meeste mensen niet veel zeggen, maar uiteindelijk betaal je wel voor elk materiaal op de lijst, en is het goed om deze in de gaten te houden.
Gebruik ze als handleiding bij de bezichtiging
Wanneer een nieuwbouw af en gebouwd is ben je natuurlijk benieuwd om een kijkje binnen te nemen. Het is slim om tijdens dit evenement de bouwtekeningen en technische omschrijvingslijst bij je te hebben. Je kunt dan grondig checken of alles waar jij mee akkoord bent gegaan en voor betaald hebt ook echt uitgevoerd is in de uiteindelijke bouw. Als je er vroeg bij bent kunnen er nog dingen geregeld worden, als je te laat bent brengt het vooral extra kosten en moeiten met zich mee. Voor deze stap is het handig om inzicht te hebben in het bouwproces. Meer daarover kun je vinden op bouwaanrader.nl.